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Protein & die Organschädigung


Nico

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Hallo,

 

die Überschrift ist etwas überspitzt formuliert (meine Meinung), aber da ich in meinem Freundeskreis die Diskussion breitgetreten habe und das so, wie es zur Zeit steht, nicht stehen lassen will, schreib ich mal hier und bitte um Hilfe.

 

Diskussion fing an, als ein Freund, auf Grund meines Proteinkonsums, auf die Nierenschädigung kam, was ich verneinte und diesen Link heraussuchte:

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1262767/

 

Von einer anderen Seite kam nun die Behauptung auf, dass es wissenschaftlich erwiesen ist (wie ja eigentlich immer :o) dass zuviel Eiweiß schaden kann und das nicht nur die Nieren, sondern auch die Leber betrifft.

 

Das glaube ich nunmal sowieso erstmal nicht, bis mir nicht jemand eine oder mehrere Studien vorlegen, dass dies auch nur ansatzweise zutrifft.

 

Nun bin ich jemand, der solches Halbwissen (ohne Belege ist es für mich eben genau das) einfach so ruhen lassen kann und will.

 

Leider habe ich selber nicht so großartig Ahnung in dem Bereich und ich tue mich sehr schwer Studien zu finden (die obige habe ich per Google.de gefunden).

 

Meine Fragen wären also:

 

1. Ist an der Behauptung der Gegenseite irgendwas dran? Gibts weitere Studien, die ich denen an den Latz knallen kann?

 

2. Gibt es ein Höchstlimit an g/kg Protein, was man einhalten sollte?

Ich mein alleine von der Sättigung dürfte es meiner Vorstellung nach sehr schwer werden zuviel Protein zu sich zu nehmen (so 1 Kg Pute wäre in meinem Fall ja knapp 2g/kg und das ist schon schwierig), aber wenn es da genauere Infos gibt sollte man das Wissen dann auch nutzen.

 

3. Wo bzw. auf welchen Seiten finde ich brauchbare Studien?

 

4. Könntet ihr vielleicht mal einen Artikel zum Thema Studien schreiben?

Vielleicht mit Seitenverweisen, nem How To für Leute wie mich, die sich selbst auf entsprechenden Seiten (google scholar zb.) schwer tun etwas zu dem zu finden, was sie suchen?

 

Vielen Dank

 

Nico

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Neu hier? Immer einlesen auf Science-fitness.de

Gutes Thema, da darüber oft Unklarheit herrscht.

 

Diskussionen im "Freundeskreis" zum Thema Training und Ernährung sind oft schwierig. Wird sehr schnell sehr emotional und gefährlich für's Ego. Und ehe man sich versieht geht es um's Rechthaben, anstatt um die Fakten.

 

Die von dir gefundene Studie gibt doch schon mal einen ganz guten Überblick. Schau dir die darin zitierten Paper an. Wenn du wirklich Ahnung in einem Thema erlangen willst, solltest du möglichst alles, was es dazu gibt sichten, lesen, verstehen. Am Ende hast du Ergebnisse die für eine These sprechen, dagegen oder neutral sind. So kannst du dir langsam ein Bild machen. Am Ende musst du alles gegeneinander aufwiegen und so abschätzen, was am wahrscheinlichsten ist.

 

Ansonsten musst du dich auf Leute verlassen, die vertrauenswürdig sind und Ahnung haben.

 

Hier noch von Examine zu Protein und Nierengesundheit:

Although not specific to whey, protein in general (and most commonly an excess of protein) has been said to cause renal (kidney) damage to healthy humans. This claim has been the subject of many reviews, and conclusions tend to cluster around 'no adverse effect of protein' with intakes up to 2.8g/kg (1.27g/lb) intake in athletes with higher levels not tested,[124] obese persons with normal renal function having no apparent harm from a high protein diet for a year,[125][126]. The one study to specifically isolate whey protein is confounded with Conjugated Linoleic Acid and Creatine (also usually said to harm kidneys yet hasn't been shown to) but found no abnormalities over 5 weeks with 36g whey protein in addition to a normal diet.[127]

 

When protein is acutely increased in the diet, glomerular filtration rate (a biomarker of renal health) and renal blood flow can be increased (in the range of 10-15%) with no apparent harm to the kidney[128][129] and seems to spike more after acute ingestion of animal proteins relative to plant protein.[130] Over a longer period of time, glomerular filtration rate (GFR) appears to be higher (seen as better) and less renal vascular resistance with animal protein than with plant protein, with dairy protein (whey) as an intermediate;[130][131] extending this logic shows that vegans and vegetarians have lower GFRs than do omnivores, although neither population inherently has better or worse renal function (merely reflective of dietary protein intake).[132] In general, GFR is higher on high protein diets when compared to lower protein diets.[133][134][135][132]

This apparent lack of harm is due to a highly variable excretion rate from the kidneys that correlates with dietary intake,[134] and these physical adaptations do not inherently signal kidney damage.[136]

 

In otherwise healthy individuals, and to specify, this section refers to those without kidney impairment, protein intake does not appear to adversely affect kidney function. There is an apparent increase in glomerular filtration rate (GFR) with higher protein diets and acute protein ingestion, with an inverse decrease in GFR with low protein diets; these fluctuations of GFR are not associated with kidney abnormalities if the kidneys were healthy to begin with; but signify adaptation to new dietary intake

 

Although there are "no clear renal-related contraindications to HP diets in individuals with healthy kidney function",[137] protein intakes and whey protein may be contraindicted in persons with kidney impairments. The most commonly cited is acceleration of chronic kidney disease, where an inherent reduction of glomerular filtration rate seen during disease pathology (indicative of the failing potential of the kidney) appears to be accelerated when dietary protein is raised.[138][139]

 

 

 

 

 

In persons with impaired kidney function, additional protein can exacerbate the decline in kidney function. These populations may be already placed on a low protein diet by a Medical Doctor, and should speak to a physician before using Whey Protein

 

http://examine.com/s...ein/#summary7-3

 

Lyle schreibt:

A common criticism of high protein intakes/diets is the concern that they are damaging to the kidneys. This belief seems to stem from the fact that, in individuals with preexisting kidney damage, protein intake often has to be reduced to prevent further development of the disease. Incorrectly, this has been turned around to suggest that high-protein intakes are damaging to the kidneys (1).

There is at best a weak case to be made for a risk of high protein intakes on kidney function; quite in fact, some research suggesting a beneficial effect of higher protein intakes on kidney function (2). Simply put, the adaptations to kidney function that are often cited as indicating ‘strain’ or damage are more likely to simply be normal adaptive effects of varying protein intake (1).

Unfortunately, very little research has directly examined the impact of high protein intakes on kidney function in athletes. One study examined the impact of 2.8 g/kg protein on the kidney function of bodybuilders, no negative effect was seen (3). To my knowledge, higher intakes have not been studied.

Empirically, it’s worth considering that athletes have been habitually consuming large amounts of protein for at least several decades without any reported increase in the incidence of kidney problems. If such a problem were going to occur, it seems likely that it would have shown up by now. While this certainly doesn’t prove that high protein intakes aren’t potentially detrimental to kidney function, the data in support of that idea would seem to be lacking both from a scientific and real-world point of view.

Interestingly, while it’s always been stated that high dietary protein intakes increases fluid requirements, this idea appears to have originated from a military study examining nitrogen balance under conditions of water and energy restriction (1). There is no indication that individuals who are sufficiently hydrated need to go out of their way to increase fluid intake when they are consuming large amounts of protein.

 

Quelle: http://www.bodyrecom...troversies.html

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Du wirst dank dem Backfire Effect oft eher das Gegenteil erreichen wenn du rumargumentierst:

http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias#Backfire_effect

http://rationalwiki.org/wiki/Backfire_effect

Ausführlich

http://youarenotsosmart.com/2011/06/10/the-backfire-effect/

 

Lieber auf dich und deine Fortschritte konzentrieren. Alles andere ist nur Ablenkung, die dir höchstens schadet. Kannst die Energie in SMR stecken: http://fitness-experts.de/training/basis-smr-routine

Für alle aus dem Raum Hamburg:

Eines der besten Studios dort: Das HAW Studio am Berliner Tor

 

Der Physio in HH zu dem ich alle Athleten schicke, die sich verletzt haben: Christopher Diepenbrock

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